Miben segíthet Neked, várandós anyukának a dúla?

Unokatestvéremmel Márkus Judit dúlával beszélgettem- ezt a beszélgetést osztom meg most Veletek, a Mami Gyógyít blog olvasóival.

De mi fán terem az a dúla?- kérdezitek sokan. Hát nem fán terem, hanem komoly tanfolyamon,  és  csodálatos segítőtársa lehet a várandós anyukának- különösen, ha első gyermekét várja. És nemcsak az anyukának, hanem az apukának is. És amúgy nemcsak az első terhességnél. 🙂

Orsi: Kedves Judit, kérlek mutatkozz be a Mami Gyógyít blog olvasóinak, mit kell tudni rólad?

Judit: Márkus Judit vagyok, Szülésfelkészítő, szüléstámogató, és gyermekágyas Dúla, Kismama masszőr, és Kismama Kinesio tape terapeuta.

Orsi: Judit, a dúla kifejezés nagyon „divatos” napjainkban, megmondom őszintén, ez 5-10 évvel ezelőtt szinte teljesen ismeretlen fogalom volt Magyarországon. Sokan még most sem tudják, mi az a dúla, és miben tud segíteni egy várandós anyukának. Te hogyan választottad ezt a csodálatos foglalkozást? Egyáltalán, mi az a dúla?

Judit: Dúla lettem, hogy a várandós édesanyáknak és apukáknak segíthessek. 2016 elején részt vettem a Sarasvati alapítvány és a Semmelweis mozgalom keretein belül indított dúla képzésen, és mostmár saját stúdiómban segítem a kismamákat, illetve saját felkészítő tanfolyamokat szervezek számukra.

Orsi:Elmeséled a Mami Gyógyít blog olvasóinak, mit csinál egy dúla?

Judit: A dúla, segítő asszonytárs. Olyan saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki tájékoztatást, figyelmet, tiszteletet, ölelést, szeretetet nyújt a várandós, vajúdó, gyermekágyas édesanya és párja részére, ha ő ezt igényli.
A dúla kiegészíti az egészségügyi, kórházi segítők által nyújtott gondoskodást. Nem szakképzett, de képzett segítő.

Orsi: Ez nagyon- nagyon hasznos segítség – főleg egy első gyermekes anyukának (és apukáknak), ugye?

Hiszen valljuk be őszintén, az anyukák többsége még mindig csak a szülésig lát- de hogy mi lesz utána, arra sok anyuka egyáltalán nincs felkészülve. Pedig a neheze csak otthon kezdődik. A kórházban még ott vannak a csecsemős nővérkék, a szülészorvosok, a szülészetes nővérek- tőlük bármikor, éjjel- nappal lehet segítséget kérni. Vagy ha fáradtak vagyunk, odaadni a kisbabánkat nekik és egy kicsit tudunk pihenni.

De otthon egyedül egy kisbabával nemcsak a pihenés nehéz, hanem még a felelősség is ólomsúlyként nehezedik ránk- egyedül vagyunk felelősek egy kis új életért. Nem beszélve a szoptatás nehézségeiről. Vajon jól csináljuk? És kezdődik a stresszelés, ami nem tesz jót sem az anyukának, sem a babának, sem az apukának.

Judit: Igen, én is abszolút így látom. Az utóbbi időben egyre több kérdéssel, kéréssel fordultak hozzám anyukák, kismamák. Szerettem volna pontosabb, objektívebb válaszokat adni és önbizalmukat megerősíteni, mivel szomorúan tapasztaltam, hogy nem kapnak pontos, megnyugtató információkat, egyedül vannak félelmeikkel, kérdéseikkel. Éppen ezért választottam ezt a csodálatos hivatást, hiszen dúlaként pontosan ez a feladatom.

Orsi: Mi a célod dúlaként, mit tartasz fontosnak a hozzád forduló anyukák gondozásában?

Judit: Szeretném, ha minél több kismama boldogan élné át a várandósság időszakát, és szép szülésélményben lenne része.

Orsi: Hát igen, ez az, ami sok kórházban nehezen valósítható meg. Mármint a szép szülésélmény.

Még a várandósság hagyján, de a szülés sokszor torkollik olyan végkifejletbe, amit nem igazán úgy képzelnek el a kismamák, ahogyan végül lezajlik… Ennek nagyon sok oka lehet, de ha nincsenek felkészülve, akkor például egy sürgős császárt is traumaként élhetnek meg- holott lehet az életüket mentik meg az orvosok.

Hogyan tudsz mégis abben dúlaként segíteni, hogy szép legyen a szülésélmény?

Judit: Fontosnak tartom, hogy testileg, lelkileg, szellemileg felkészülten, bízva önmagukban hozzák világra gyermeküket, a születés csodáját a szülés élményét pozitívan éljék meg az édesanyák. Sokat beszélgetünk, igyekszem minden kérdésükre válaszolni. Nyugodtan kérdezhetnek tőlem bármit, hiszen épp az a lényeg, hogy egy asszonytársukhoz fordulnak, aki már rendelkezik ezekkel a tapasztalatokkal.

Orsi: Hol lehet téged elérni, hogyan kerülhetnek veled kapcsolatba a várandós kismamák?

Judit: A bizalmukkal megtisztelő, hozzám forduló pároknak, kismamáknak, egyéni és csoportos formában biztosítok lehetőséget a teljes körű tájékozódásra. Ezeken a találkozókon feltehetik kérdéseiket, hasznos, praktikus, gyakorlati tanácsokat kapnak mind a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágyas időszakot tekintve.

Ahhoz, hogy az édesanya tudatosan készülhessen gyermeke születésére, fontos, hogy tisztában légyen azzal, mi történik a testében, a lelkében, a várandósság és a szülés alatt, és ismerje a lehetőségeit.
Ehhez nyújt segítséget ez az informatív és interaktív foglalkozás.

Orsi: Miről beszélgettek az ilyen foglalkozások keretén belül?

Judit: A felkészítő alkalmával beszélgetünk a szülést megelőző időszakról, az utolsó trimeszterben alkalmazható praktikákról, legyen szó akár a málnalevél teáról, vagy a gátmasszázsról.

Megbeszéljük, mi legyen a kórházi csomagban, anyának és babának. Ez azért fontos, hogy ne vegyenek meg minden butaságot a kezdő szülők, viszont ami kelleni fog az meglegyen, és a szülés után ne az apuka szaladgáljon a bababoltba mert ezt sem vették meg meg azt sem vették meg.

Orsi: Ez szintén nagyon hasznos dolog.

Emlékszem egyszer olvastam egy rettenetesen ostoba cikket a neten, ami annyira leminimalizálta a beszerzendő dolgok listáját, hogy még a babakocsit is elbagatellizálta, hogy nem kell az.

Elképzeltem, hogy a szegény első gyermekes kismamák ezt komolyan veszik, majd elküldik apukát a bababoltba a szülés utáni második napon, hogy ugyan vegyen már egy babakocsit, mert akkor jönnek rá, hogy mégiscsak meg kellett volna venni már rég…

Rosszabb esetben apuka megkéri anyukát, hogy kísérje már el, hát mégiscsak kellene az ő véleménye is. Mondjuk friss császáros sebbel és egy sivalkodó újszülöttel a karjában. Teljesen életszerűtlen.

Ezért fontos, hogy egy tapasztalt asszonytárs segítsen ezekben a dolgokban, így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

Na de folytassuk: miről van még szó a foglalkozáson?

Judit: Megbeszéljük a szülés megindulásának jeleit, és hogy mikor érdemes indulni a kórházba.

Megbeszéljük, milyen pózok lehetnek kényelmesek a vajúdáshoz és szüléshez. Átbeszéljük az aranyóra jelentőségét, az első órák fontosságát együtt a babával.

Orsi: Említetted, hogy apukákat is szívesen vársz ezekre a foglalkozásokra. Velük miről beszélgettek?

Judit: Arról, hogy mikor és hogyan tud a kísérő/apa segíteni. Az apák különösen elveszettnek érezhetik magukat a várandósság és a szülés során, főleg az első gyermeküket váró párok esetében. Fontos tudniuk, hogyha „bevállalták” az apás szülést, nagy- nagy segítséget jelentenek majd az anyukának- de csak ha tudják mi mikor és miért történik.

Orsi: Igen, ez tényleg így van.

Elmondhatatlanul nagy segítség lehet az apuka, amikor például a kitolási szakaszban bátorítja az anyukát. Az én férjem például folyamatosan „tájékoztatott” arról, mikor már látta a kisfiunk buksiját megjelenni, és ez nekem nagy- nagy erőt adott, mert láttam az arcán az őszinte örömöt, a rácsodálkozást és a biztatást.

Amikor pedig elvágta a köldökzsinórt és erről készült egy (meglehetősen életlen) fotó- az egy örök emlék, és a kisfiunk már kétéves korától mindig büszkén mutogatja az albumban, hogy „apa elvágja a köldökzsinórt”. 🙂

Beszélgettek ugye arról is, hogy mi lesz a szülés után, otthon?

Judit: Természetesen! Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülés utáni időszakra is felkészüljenek az anyukák, apukák.

Beszélgetünk a szoptatásról, és a gyermekágyi időszakról.

Megbeszéljük, milyen nehézségekkel találják szemben magukat az újdonsült szülők az első időszakban otthon, hogyan lehet megoldani ezeket.

Orsi: Osszuk meg a Mami Gyógyít blog olvasóival, hogy mikor lesz a legközelebbi felkészítő tanfolyamod!

Judit: A legközelebbi felkészítő Budapesten kerül megrendezésre 2018. október 27.-én szombaton 10-16 óráig. Szeretettel várok minden kismamát és kispapát!

Orsi: Hogyan tudnak jelentkezni erre a tanfolyamra a kismamák?

Judit: A következő e-mail címen tudnak velem kapcsolatba lépni: juditmarkus74@gmail.com
Várom szeretettel a jelentkezéseket.

Orsi: Aki nem jut el erre a tanfolyamra, hol talál meg téged?

Judit: Elsősorban Nyíregyházán tevékenykedem, és vezetem a Harmónia Stúdiót. Budapesten a csoportos felkészítők alkalmával találkozhatnak velem, de természetesen személyes konzultációra, egyéni felkészítésre is lehetősége van a hozzám forduló kismamáknak, pároknak.

Facebook oldalam elérése a következő: MÁRKUS JUDIT DÚLA- KATT IDE

Orsi: Judit, sok sikert kívánok Neked, sok- sok örömteli szüléskísérést, és sok- sok boldog anyukát, kisbabát és apukát!

****************************************************************

Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél

Comments are closed.