Bárányhimlő felnőttkorban- Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről-5.rész

A bárányhimlő felnőttkorban is előfordulhat.

Tanulmányok szerint a magyar lakosság mintegy 10%-a nem esett át gyermekkorban a bárányhimlőn, tehét több százezer lehet azon felnőttek száma, akiket veszélyeztet a betegség. (1)

Bár nem túl gyakori a bárányhimlő felnőttkorban, mégis elfordul- ahogyan Dr. Paul Skolnik indektológus szakértő magyarázza ebben a videóban. Akkor is nézd meg, ha nem értesz agolul, mert sok kép és fotó tűnik fel benne a bárányhimlős kiütésekről. Amúgy felnőttekben sokkal súlyosabb lefolyású a bárányhimlő, mint gyermekkorban. Ha most azt kérded, hogy “akkor minek oltjuk a gyerekeket, hogy felnőttkorban majd jól elkapják a bárányhimlőt? – akkor a 10 kérdés 10 válasz a bárányhimlő elleni oltásról posztunk neked szól, abban erre a kérdésre is választ kapsz! Kattints ide az elolvasásához!

bárányhimlő

Ugye milyen aranyos ez a kisbárány? A bárányhimlő viszont egyáltalán nem az, főleg nem felnőttkorban!

Azért fontos a felnőttkori bárányhimlőről beszélnünk, mert

 1. oltással ez is ugyanúgy megelőzhető, mint gyermekkorban
 2. a tinédzserekben, felnőttekben sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint kicsi gyermekeknél
 3. van a felnőtteknek egy különösen veszélyeztetett csoportja bárányhimlő szempontjából, ők pedig a várandós anyukák. Ha ők kapják el a bárányhimlőt, mind saját maguk, mind magzataik veszélybe kerülnek. Erről külön posztot fogunk majd írni.

A következő témákról már írtunk, kattints arra a témára, ami bővebben érdekel, és olvasd el ott.

Mi okozza a bárányhimlőt?

Mik a bárányhimlő tünetei?

Mik a bárányhimlő szövődményei?

A bárányhimlő kezelése- Tedd-Ne tedd

Hogyan előzhető meg a bárányhimlő?- 10 kérdés és 10 válasz a bárányhimlő elleni oltásról

A felnőttkori bárányhimlő tünetei

A felnőttkori bárányhimlő hasonlóak a gyermekkoriéhoz, csak súlyosabbak. A felnőttek sokkal elesettebbek lehetnek, és míg néhány gyermek néhány pöttyel megússza az egész bárányhimlő-hóbelevancot, addig a felnőttekben jellemzőek a következők:

 • napokig tartó rossz közérzet, magas láz, fejfájás, elesettség
 • étvágyvesztés, fáradtság, szédülés
 • a „szokásos” bárányhimlős vízhólyagszerű kiütések náluk is megvannak, de sokkal több kiütés lehet felnőtteken, mint gyermekeken.

A felnőttkori bárányhimlő szövődményei

Szövődmények tekintetében általánosan elmondható, hogy felnőttkorban súlyosabbak, mint gyermekkorban.

Előfordulhatnak

 • fertőzések
 • gyulladások (kötőszövetgyulladás, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, ízületi gyulladás),
 • és általában a felnőttek bárányhimlője progresszívebb, súlyosabb lefolyású, mint a gyermekeké. Hasonlít a sérült immunitású egyének bárányhimlőjéhez.
 • Tovább is tarthat a betegség, mint gyermekeknél.

Hogyan lehet megelőzni a bárányhimlőt felnőttkorban?

Pontosan ugyanúgy, mint gyermekeknél: bárányhimlő elleni védőoltással. A bárányhimlő elleni védőoltásról már írtunk itt, kattints és olvasd el!

fecskendő

A kép illusztráció.

Hogyan tudhatod meg felnőttkorban, hogy átestél- e gyermekkorodban a bárányhimlőn?

Erről is írtunk már, kattints és olvasd el itt- görgess a 3. kérdéshez, ez fogja megadni a választ.
Honnan tudhatod meg, hogy átestél- e bárányhimlőn, és javasolt- e az oltás számodra?

Néhány gondolat az övsömörről

Külön posztot érdemel az övsömör, amely nagyon trükkös betegség, és összefüggésben van a gyermekkorban elkapott bárányhimlővel.

A bárányhimlőről szóló első posztban megbeszéltük, hogy a bárányhimlőt/övsömört okozó Varicella zoster vírus egyik célpontja a bőr- és a nyálkahártya sejtjei, vagyis ide vándorol, így alakulnak ki a hólyagok az egész testen és fura helyeken, például a hajas fejbőrön, fütyin, vagy a szájban is.

A történetnek azonban itt nincs vége: a vírus a bőr- és nyálkahártya sejtjei mellett az idegsejtekbe is bejut, pontosabban az idegrendszer egyes területeiben megbújik (a gerincvelőből kilépő idegekben), és felnőttkorban reaktiválódva okozza az övsömör nevű betegséget, amely során övszerűen, egy csíkban jelennek meg nagyon fájdalmas hólyagok a testen. A csík azon ideg beidegzési helyének felel meg a bőrön, amelyben bujkál a vírus.

Az övsömörről fogunk egy külön bejegyzést írni, ahol részletesebben is elmondjuk a tudnivalókat.

Összefoglalás

Ha felnőttként olvasod ezt a cikket, és nem voltál bárányhimlős, akkor fontold meg a bárányhimlő elleni oltást! Főleg ha fiatal nő vagy és nem voltál még várandós!

Különben súlyos, kellemetlen betegségre számíthatsz, szövődményekkel. Ha kismamaként kapod el a bárányhimlőt, akkor pedig nemcsak saját magad, de magzatod egészségét is veszélyezteted. Terhes nőket amúgy tilos a bárányhimlő elleni oltással beoltani, szóval akkor már késő bánat.

terhesség és bárányhimlő

Ne rizikózz: várandós anyukaként veszélynek teszed ki magad, és kisbabád is, ha nem voltál bárányhimlős, és nem vagy beoltva!

Források

 1. www.baranyhimlo.hu
 2. Dr. Schneider Ferenc, Dr. Gábor Beáta, Dr. Fehér Zsuzsanna, Dr. Tóth Orsolya: A bárányhimlő nem veszélytelen, Gyermekorvos Továbbképzés, 2015. XIV. Évf. 4. szám, 170-173.
 3. Dr. Győri József: Mit is gondolunk a bárányhimlő megelőzéséről? Gyermekorvos Továbbképzés, 2015. XIV. Évf. 3. szám, 147-151.
 4. http://patient.info/health/chickenpox-in-adults-and-teenagers

***************************************************************

Ha nem tudod a helyes lázcsillapítást, de szívesen megtanulnád tőlünk, orvosoktól, ráadásul egy szórakoztató, interaktív pdf mesekönyvvel kiegészítve, akkor kattints  a Mami Gyógyít weboldalra, vagy az alábbi képre:

Nyuszi Pali lázas

Nyuszi Pali lázas interaktív pdf mesekönyv

Ha pedig szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél

Mami Gyógyít Hírlevél feliratkozás

 

Comments are closed.